Hollandse Wijzen

Met het project HOLLANDSE WIJZEN ontmoeten, in de twaalf provinciën, ouderen met verschillende achtergronden elkaar. De ouderen hebben allen hun eigen cultuur en tradities. Onder meer uit China, Suriname, Senegal, Iran en de Roma gemeenschap. Maar er is ook aandacht voor subculturen zoals ‘roze’ ouderen, transgenders, een kloosterorde of oud-Mijnwerkers. Nederland bestaat uit bont gezelschap aan ouderen en HOLLANDSE WIJZEN laat hen met elkaar kennismaken door actief aan de slag te gaan met fotografie.

HOLLANDSE WIJZEN geeft ouderen de ruimte zich te verdiepen in de wereld van kunst, cultuur en fotografie. De ouderen volgen een cursus fotografie en brengen, met ondersteuning van een professionele fotograaf, hun eigen wereld in beeld. Meer nog is het een ontmoetingstraject, uitgebreide visite, en bovenal wordt er veel gelachen en soms wat gehuild. Zo leuk maar ook intens is Hollandse Wijzen.

HOLLANDSE WIJZEN trekt door het land en per provincie worden er twee (woon)groepen benaderd.

 

Het cursustraject beslaat vier ontmoetingen per provincie. In de cursus leren ouderen omgaan met de camera. Ze fotograferen een jongere generatie, maken een zelfportret ( zonder zelf in beeld te komen…..) en  brengen hun eigen leven aan de hand van gebruiken en/of voorwerpen in beeld. Via de foto’s wordt contact met elkaar gemaakt.

Een voorbeeld: Molukse ouderen volgen de fotocursus en ontmoeten kloosterzusters. Hindoestaanse ouderen gaan op bezoek bij lesbische ouderen, Syrische vluchtelingen ontvangen Urker vissers in het AZC,  en Marokkaanse ouderen stappen in de wereld van een Chinese senioren groep.

De zelfgemaakte foto’s, aangevuld met de verhalen van de ouderen, bieden een kijkje in de belevingswereld van ouderen van diverse pluimages. Door deze foto’s en teksten te bundelen in een boek, geven we een groot publiek de gelegenheid om te zien en te ervaren wat culturele diversiteit betekent voor ouderen zelf.

              Seniorenproject Peter van Beek

 

   of